Share This!

Χριστούγεννα στην κουζίνα με τον Jamie Oliver

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“Συνταγή χαρούμενων Χριστουγέννων” του Jamie
«Για μένα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο όμορφες στιγμές του χρόνου. Φίλοι, οικογένεια, λίγη υπερβολή παραπάνω. Τα αγαπώ και επίσης έχω αδυναμία στο φαγητό τους. Να θυμάστε ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι διασκέδαση για όλους. Διαλέξτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές και μη γίνετε σκλάβοι της κουζίνας. Να είστε δημιουργικοί. Γεμίστε με αναμνήσεις τέτοιες που έπειτα θα θέλετε να τις ξαναθυμηθείτε. «Λύστε τα μαλλιά σας» και κάντε πάρτυ!  (Από την εκπομπή  Jamie’s Christmas with Bells στο Channel 4)
 
Ο Jamie μας εύχεται καλά Χριστούγεννα και μας προτείνει τη δική του συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
 
 
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα του Jamie Oliver
Yλικά
  • μια γαλοπούλα 5 κιλών περίπου
  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (ψημένο και ψιλά τριμμένο)
  • 400 γραμμάρια μπέικον σε φέτες
  • 300 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 200 γραμμάρια περίπου τριμμένη φρυγανιά
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 20 ψημένα καστανά
  • 20 χουρμάδες
  • 20 δαμάσκηνα
  • μια χούφτα σταφίδα
  • μια κουταλιά κουκουνάρια
  • 2 μήλα και ένα αχλάδι ξεφλουδισμένα και κομμένα φέτες
  • 1 μανταρίνι
  • η φλούδα τριμμένη από 3 λεμόνια
  • δεντρολίβανο, φασκόμηλο
  • αλάτι και πιπέρι
  • λευκό κρασί
  • ένα ποτήρι brandy
  •  
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το ψητό χοιρινό, το τυρί, τα αυγά, την τριμμένη φρυγανιά που θα προσθέσετε λίγο λίγο για να ελέγξετε την πυκνότητα του μίγματος που πρέπει να είναι συμπαγές αλλά μαλακό – αν τυχόν γίνει πολύ σκληρό μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκό κρασί.
  2. Αλατοπιπερώστε.
  3. Προσθέστε την σταφίδα που πριν θα έχετε μαλακώσει και τα κουκουνάρια.
  4. Γεμίστε τη γαλοπούλα προσθέτοντας διαδοχικά λίγο γέμισμα, τις φέτες των φρούτων, τα δαμάσκηνα και τους χουρμάδες, τα ψητά κάστανα αποφλοιωμένα ώστε όλα να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένα.
  5. Ράψτε τα ανοίγματα και το δέρμα με σπάγκο.
  6. Σκορπίστε πάνω στη γαλοπούλα τα κλαδάκια δεντρολίβανο και τα φύλλα φασκόμηλο, σκεπάστε την ομοιόμορφα με τις φέτες μπέικον και δέστε την αρχίζοντας από τα πόδια για να κρατήσει τη φόρμα της.
  7. Αλείψτε τη με βούτυρο σε φέτες, βάλτε τη σε ένα ταψί φούρνου, ραντίστε με λάδι και αφήστε την να μαριναριστεί αν είναι δυνατόν βρέχοντάς την πού και πού με το λάδι που τρέχει μέσα στο ταψί, για 8 ώρες περίπου.
  8. Βάλτε το ταψί στο φούρνο σε ήπια θερμοκρασία (περίπου 150°).
  9. Όταν αρχίζει να ροδοκοκκινίζει βρέξτε τη γαλοπούλα με το brandy, έπειτα ψήστε την για 6 ώρες τουλάχιστον βρέχοντας την συχνά με το λίπος του ψησίματος.
  10. Αφού ψηθεί βγάλτε το σπάγκο και το μπέικον.
  11. Με ένα απλό ή με ειδικό μαχαίρι για πουλερικά καλά τροχισμένο κόψτε στην μέση την γαλοπούλα (κατά μήκος) προσπαθώντας να μη σπάσετε το γέμισμα.
 
 
Ο  Jamie, γεννημένος στις 25 Μαΐου 1975 με ζώδιο στους Διδύμους και Ερμή επίσης στην ίδια θέση, καθίσταται άτομο ιδιαίτερα επικοινωνιακό και δραστήριο. Ο Άρης και ο Δίας στον Κριό του δίνουν ενέργεια, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό στην προώθηση των σχεδίων του. Ο Ουρανός στο Ζυγό τον κάνει άτομο συνεργάσιμο, ενώ ο Ποσειδώνας στον Τοξότη δίνει στον Jamie (και την γενιά του) την επιθυμία να ταξιδέψει και να έρθει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες. Το μεσουράνημά του στο ζώδιο του Καρκίνου υποδηλώνει μια τάση για ενασχόληση στο τομέα της τροφοδοσίας, ενώ η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Κρόνο στο ζώδιο του Καρκίνου, φανερώνει ένα πνεύμα με επιχειρηματικότητα και τη δια βίου «ερωτική» του σχέση με το φαγητό.  Είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος που αγαπά αυτό που κάνει.
 
 
Κείμενο: Νάνσυ Μητροπούλου