Share This!

Η αρωματοθεραπεία βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος!

Αρωματοθεραπεία και κυκλοφορικό

 
Η Aρωματοθεραπεία σαν μια ολιστική θεραπεία έχει σκοπό να θεραπεύσει το σώμα, το μυαλό, αλλά και το πνεύμα. Το μπάνιο, η εφαρμογή μασάζ ή οι εισπνοές των Αιθέριων Ελαίων μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία μας.
 
Το κυκλοφορικό σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της υγείας μας. Σχεδόν όλοι οι κίνδυνοι για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος προκαλούνται από πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε! Οι παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, περιλαμβάνουν το συναισθηματικό στρες, τη σωματική αδράνεια και τον καθιστικό τρόπο ζωής, το κάπνισμα και τη λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων.
 
Οι διατροφικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η διατροφή με πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νατρίου. Προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει ακόμα ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η εγκυμοσύνη και η ανάνηψη από χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει επίσης ένα ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος και της γενετικής προδιάθεσης, όπως αποκαλύπτει το ιατρικό ιστορικό.
 
Η Aρωματοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους το κυκλοφορικό σύστημα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου το συναισθηματικό στρες αποτελεί τον κύριο παράγοντα. Η μείωση του στρες είναι σημαντική συνιστώσα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Το στρες παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εκδήλωση ασθενειών, ιδιαίτερα διαταραχών του κυκλοφορικού συστήματος, αφού η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία είναι ευαίσθητα στη συναισθηματική μας κατάσταση. Το βασικό όργανο του κυκλοφορικού συστήματος, η καρδιά, όπως και τα αγγεία του αίματος, επηρεάζονται έντονα από τις εντάσεις του εξωτερικού κόσμου, αλλά και από συναισθήματα που δεν εξωτερικεύουμε.
 
 Βρες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Συμπτώματα όπως ο πόνος, το μούδιασμα και η αίσθηση ψύχους στα άκρα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας. Εάν αφήσουμε τις ενοχλήσεις αυτές να υφίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αδράνεια και η μειωμένη κίνηση μπορεί να εξελιχθούν περαιτέρω σε μυϊκή αδυναμία και πιθανή λοίμωξη.
 
Το λεμφικό σύστημα συνδέεται στενά με το κυκλοφορικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα έχει μια αποστολή, να αναζητεί και να καταστρέφει μαζί με τα λευκά αιμοσφαίρια τους εισβολείς στο κυκλοφορικό σύστημα (αίμα). Κατευθύνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού, φιλτράροντας το ξένο υλικό που απειλεί την υγεία του σώματος. Οι λεμφαδένες μπορεί να αποτελέσουν σημεία λοιμώξεων ή αλλεργικών αντιδράσεων.
 

Η Φυσική επίδραση των Αιθέριων Ελαίων

 
Τα Αιθέρια Έλαια σαν φυσικές σύνθετες οργανικές ενώσεις, παρουσιάζουν πολλαπλά θεραπευτικά αποτελέσματά όπως, αντιβακτηριδιακή δράση, δράση ενάντια στους ιούς, αντιμηκυτιακή, αναλγητική, υποτασική, υπερτασική, αντιφλεγμονώδη, τονωτική, ρυθμιστική, διουρητική, αφροδισιακή, σπασμολυτική και αποχρεμπτική δράση, Με αυτόν τον τρόπο, τα αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν θετικά κυκλοφορικό σύστημα.
 
Όλα τα αιθέρια έλαια είναι λιπόφιλα (διαλυτά σε έλαια) και έτσι εύκολα αναμιγνύονται μέσα σε λάδια βάσης. Λόγω αυτής της λιπόφιλης ιδιότητας τους, απορροφώνται αμέσως από το δέρμα, και μέσω των αιμοφόρων αγγείων και/ή τη λέμφο μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Όταν φτάσουν με το κυκλοφορικό σύστημα στα διάφορα μέρη του σώματος μας, ξετυλίγουν’ τις θεραπευτικές δράσεις τους.
 

Βοήθεια για τη Ρύθμιση της Χαμηλής Πίεσης του Αίματος

 
Πολλοί άνθρωποι ζουν μια μακρά και υγιή ζωή με μόνιμα χαμηλή πίεση του αίματος, γνωστή αλλιώς ως υπόταση. Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για τη διάγνωση αυτής της κατάστασης, είναι η μέτρηση της πίεσης του αίματός σας με ένα σφυγμομανόμετρο.
 
Η μέτρηση αυτή, μπορεί στις μέρες μας να γίνει πολύ εύκολα καθώς οι συσκευές μέτρησης της πίεσης είναι πια ευρύτερα διαθέσιμες στο καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, εάν έχετε πάρα πολύ υψηλή ή χαμηλή πίεση του αίματος, είναι μια καλή ιδέα να υποβάλλεστε σε τακτικές γενικές εξετάσεις από το γιατρό που σας παρακολουθεί, επικουρικά με τις μετρήσεις που κάνετε εσείς στο σπίτι.
 
Κάποια από τα συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να συνοδεύουν την ορθοστατική υπόταση είναι μια μέτρηση της τάξης του 90/60 ή χαμηλότερη, ζαλάδα, ίλιγγος ή λιποθυμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να παρουσιασθούν αφού έχετε καθίσει ή ξαπλώσει για μια μεγάλη χρονική περίοδο και το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα σας. Όταν σηκωθείτε όρθιοι απότομα, παρουσιάζεται ζάλη εξαιτίας της έλλειψη κυκλοφορίας αίματος στο κεφάλι. Όταν έχετε ορθοστατική υπόταση είναι σημαντικό να κινείστε με αργό και σταθερό ρυθμό.
 
Τα αιθέρια έλαια που μπορεί να αυξήσουν την πίεση του αίματος διεγείροντας και τονώνοντας το κυκλοφορικό σύστημα είναι το δεντρολίβανο, το λεμόνι και ο ύσσωπος. Αυτά τα αποστάγματα μπορούν να εισπνευσθούν μέσω ενός μαντηλιού από λεπτό ύφασμα ή διαχεόμενα στο δωμάτιο αρκετές φορές την ημέρα. Το κυπαρίσσι, η πιπερόριζα, το μαύρο πιπέρι και ο δυόσμος είναι αιθέρια έλαια τα οποία έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα καρδιοτονωτικά αιθέρια έλαια ύσσωπο και δεντρολίβανο. Το μείγμα αυτό έχει ένα ευχάριστο άρωμα που παραπέμπει σε βοτανικό κήπο. Εάν έχετε μια ηλεκτρική συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων στο σπίτι, σας συστήνω να την αφήνετε ανοικτή για 10 λεπτά κάθε φορά. Τα αιθέρια έλαια θα διαρκέσουν αρκετές ώρες στον αέρα του χώρου, και έτσι δε θα χρειάζεται να την ανοίξετε ξανά για αρκετές ώρες.
 
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ, ότι αν και τα αιθέρια έλαια αποτελούν ανόθευτες και φυσικές ουσίες που προέρχονται από τα φυτά, δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες ή τόσο συχνά γιατί η υπερβολική ποσότητα ενδέχεται να είναι βλαβερή!
 
Η αυτοσυγκράτηση και η ισορροπία είναι κλειδιά που οδηγούν στην επιτυχία της Αρωματοθεραπείας ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
 
 
Η Αρωματοθεραπεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την συμβατική ιατρική. Ωστόσο βοηθάει αποτελεσματικά στην θεραπευτική διαδικασία του οργανισμού.
 
 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

 

Μασάζ για Χαμηλή Πίεση (υπόταση)

20ml Αμυγδαλόλαδο
3 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Βετιβέρ
2 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Λεμονόχορτο
5 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Δενδρολίβανο
Οδηγίες παρασκευής: Σε ένα αποστειρωμένο σκούρο μπουκαλάκι, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια στο λάδι και ανακινείτε καλά για την ομογενοποίηση του μίγματος. Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει για 1 έως 2 ημέρες.
Χρήση: Κάνετε ελαφρύ μασάζ σε στην πλάτη, το στέρνο και τους ώμους.
 
 

Μασάζ για Τόνωση του Κυκλοφορικού Συστήματος

100ml Σταφυλοκουκουτσέλαιο (Grapeseed oil)
14 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Άρκευθος
12 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Λεβάντα
12 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Πορτοκάλι
Οδηγίες παρασκευής: Σε ένα αποστειρωμένο σκούρο μπουκαλάκι, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια στο λάδι και ανακινείτε καλά για την ομογενοποίηση του μίγματος. Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει για 1 έως 2 ημέρες.
Χρήση: Κάνετε ελαφρύ ολιστικό μασάζ.
 
 

Μασάζ για Χαμηλή Πίεση (υπόταση)

15ml Βιολογικό Βαλσαμόλαδο
4 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Βάλσαμο του Περού
3 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Γεράνι
3 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Cedarwood
Οδηγίες παρασκευής: Σε ένα αποστειρωμένο σκούρο μπουκαλάκι, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια στο λάδι και ανακινείτε καλά για την ομογενοποίηση του μίγματος. Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει για 1 έως 2 ημέρες.
Χρήση: Κάνετε ελαφρύ μασάζ σε στην πλάτη, το στέρνο και τους ώμους.
 

Μασάζ για Υψηλή Πίεση (υπέρταση)

30ml Αμυγδαλόλαδο
10 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Λεβάντα
5 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Τριαντάφυλλο
3 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Ylang Ylang
Οδηγίες παρασκευής: Σε ένα αποστειρωμένο σκούρο μπουκαλάκι, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια στο λάδι και ανακινείτε καλά για την ομογενοποίηση του μίγματος. Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει για 1 έως 2 ημέρες.
Χρήση: Κάνετε ελαφρύ ολιστικό μασάζ.
 

Μασάζ για Χαμηλή Πίεση (υπόταση)

30ml Αμυγδαλόλαδο
5 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Θυμάρι
8 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανο
2 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Φασκόμηλο
1 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Κανέλα
Χρήση: Κάνετε ελαφρύ μασάζ σε στην πλάτη, το στέρνο και τους ώμου
Οδηγίες παρασκευής: Σε ένα αποστειρωμένο σκούρο μπουκαλάκι, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια στο λάδι και ανακινείτε καλά για την ομογενοποίηση του μίγματος. Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει για 1 έως 2 ημέρες.

 

Προσοχή:  Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση των ελαίων σε παιδιά ή σε εγκύους. 

- Μερικά αιθέρια έλαια όπως φασκόμηλο, θυμάρι, κανέλλα, γλυκάνισο είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα.
 
- Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοτοξικά, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες στο δέρμα, όταν αυτό εκτεθεί απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αιθέρια έλαια:  περγαμόντο, αγγελική, κύμινο, τζίντζερ, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ και βερβένα. Τα συγκεκριμένα έλαια πρέπει πάντα να διαλύονται σε λάδια βάσης πριν τη χρήση τους.
 
- Τα αιθέρια έλαια περγαμόντο, αγγελική, κύμινο, λεμόνι, πράσινο λεμόνι, αχιλλέα και πορτοκάλι μπορεί να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. Μην τα χρησιμοποιείτε  ποτέ απαπευθείας στο δέρμα.
 
Λία Λεοντίδου

Διπλωματούχος Αρωματοθεραπεύτρια
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών (Σ.Ε.Α.)