Share This!

Οι γυναίκες, οι ορμόνες και ο αστρολογικός τους χάρτης! Πως συνδέονται; Από την Λία Λεοντίδου

Στο γενέθλιο  αστρολογικό χάρτη μιας γυναίκας μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις  για πιθανή εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων, όπως η  έλλειψη ορμονών.
Της Λίας Λεοντίδου
 
Οι γυναίκες, ο  αστρολογικός τους χάρτης , και η σημασία του για τις γυναικείες ορμόνες!
 
Η  υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει τη φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού. Σύμφωνα με τον  ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946), η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και  κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Συνεπώς, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική αλλά και από άλλους  ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, όπως η εσωτερική γαλήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η χαρά, η υπευθυνότητα, η ελευθερία έκφρασης των συναισθημάτων μας αλλά και οι σχέσεις αρμονίας με τους άλλους.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 50%-70% των γυναικών που έχουν δεχτεί οικογενειακή βία υποφέρει από περισσότερα νευρολογικά και γυναικολογικά προβλήματα και στρες σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν κακοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που ισχύει το αντίθετο, δηλαδή κάποιος που πάσχει από μια σωματική ασθένεια να νιώθει αγωνία,  ανησυχία και θλίψη. Ένα είναι σίγουρο: η  ασθένεια είναι μια γλώσσα του σώματος που θέλει αποκωδικοποίηση.
 
★  Ζήτησε την πρόβλεψή σου με ένα μόνο SMS. Με κόστος μόνο 1,23€ έχεις μια σίγουρη απάντηση. Γράψε στο κινητό σου ΑΔΑΜ (κενό) την ημερομηνία γέννησης σου και το θέμα που σε απασχολεί και στείλε το στο 54991, για μια έγκυρη, άμεση και οικονομική απάντηση.
 

 ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

 
 Εκτός από τους πολλαπλούς και αντιφατικούς ρόλους που αγχώνουν τη  σύγχρονη γυναίκα, υπάρχουν ποικίλα γυναικολογικά προβλήματα που ξεκινούν από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (ΠΕΣ) και την εμμηνόπαυση μέχρι τη δυσχέρεια στη σύλληψη, την ανάπτυξη ινομυωμάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα, τις αποβολές, τους θνησιγενείς τοκετούς και διάφορα άλλα, τα οποία μπορεί να την ταλαιπωρούν από τη νεαρή ηλικία. Έχει παρατηρηθεί ότι τα κορίτσια που πλησιάζουν στην ήβη συχνά παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, είτε γιατί υποβάλλονται σε δίαιτες αδυνατίσματος, είτε γιατί εκτίθενται σε πολλές χημικές ουσίες που υπάρχουν τόσο στη διατροφή τους όσο και στο περιβάλλον. Ωστόσο, ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης μιας γυναίκας μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για πιθανή εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων.
 
Για παράδειγμα, αν υπάρχουν όψεις που υποδηλώνουν τάση για ελλείψεις ορμονών -συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα σε γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια ή ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές-, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή και με συνδυασμό βοτάνων κάτω από την παρακολούθηση εξειδικευμένου θεραπευτή. Επιπλέον, μέσα από το γενέθλιο χάρτη υπάρχει η δυνατότητα να προσδιοριστούν οι γόνιμοι κύκλοι, δεδομένου ότι υπάρχει ένας ειδικός κύκλος κοσμικής γονιμότητας  ο οποίος χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον κύκλο ωορρηξίας για το φυσιολογικό έλεγχο των γεννήσεων. Σε κάποιες  περιπτώσεις, η υπογονιμότητα και οι αποβολές αποδίδονται στους ενδοκρινείς  αδένες, καθώς μια δυσλειτουργική υπόφυση ή ένας υπολειτουργών θυρεοειδής § μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, ενώ  σε κάποιες άλλες στην απόφραξη των  σαλπίγγων. Συχνά τα συναισθηματικά προβλήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων, ιδιαίτερα η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, που σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται για κράμπες και πονοκεφάλους που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση. Ομοίως, σε υπογονιμότητα και φοβίες για πιθανή εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις. Μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα της μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι το άγχος που εμφανίζουν πολλές γυναίκες στο τέλος της δεκαετίας  των 30, φοβούμενες ότι η ηλικία δεν θα τους επιτρέψει να γίνουν μητέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια γυναίκα μπορεί να βοηθηθεί ώστε να έχει υγιή κύηση και σε μεγαλύτερη ηλικία, διατηρώντας το σώμα της σε καλή κατάσταση με την άσκηση, υιοθετώντας μια σωστή διατροφή και έχοντας θετική σκέψη. Επίσης, η ανεύρεση μιας  χρονική περιόδου με βοηθητικές διελεύσεις μέσω της αστρολογίας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη.
 
 Βρες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 
Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί σε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο εμφανίζουν συνήθως μεγαλύτερες δυσκολίες στη σύλληψη και περισσότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από εκείνες που έχουν γεννηθεί σε άλλες φάσεις της Σελήνης. Το ίδιο ισχύει και για όσες έχουν γεννηθεί στο πρώτο και τελευταίο τεταρτημόριο, με τον Ήλιο σε προβληματική όψη με τη Σελήνη. Δυσκολία στη σύλληψη έχουν επίσης πιθανότητα να εμφανίσουν γυναίκες που στο ωροσκόπιό τους έχουν την ακμή του 5ου τους οίκου στον Υδροχόο, πιθανή ένδειξη ότι, αν το θελήσουν, μπορούν να υιοθετήσουν ή να εργαστούν με παιδιά. Αντίστοιχα, καθυστέρηση ή δυσκολία στη σύλληψη μπορεί να υποδηλώσουν και οι άσχημες όψεις Σελήνης και Κρόνου, οι οποίες αποτελούν επίσης ένδειξη και για πιθανές δυσκολίες στη σχέση με τη μητέρα. Συγκεκριμένα, μια Σελήνη στον Αιγόκερω ίσως σημαίνει προβλήματα στη σύλληψη. Παρομοίως, οι προβληματικές όψεις  Σελήνης και Άρη μπορεί να δηλώνουν υπερβολική μητρορραγία κατά την έμμηνο ρύση και αποβολές ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 

 Οι όψεις που επηρεάζουν την γονιμότητα

 
Οι δύσκολες όψεις Σελήνης και Ουρανού δείχνουν πιθανή απρόβλεπτη εγκυμοσύνη, ενώ οι δυσαρμονικές όψεις Σελήνης και Ποσειδώνα παραπέμπουν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη γέννηση παιδιών, δηλαδή μια γυναίκα μπορεί να επιθυμεί να συλλάβει όταν ο σύντροφός της δεν επιθυμεί ένα παιδί ή όταν δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που συνεπάγεται η μητρότητα. Αντίστοιχα, άσχημες όψεις από τον Πλούτωνα αποτελούν πιθανή ένδειξη για αποβολές, άμβλωση ή δύσκολο τοκετό.
 
Όσον αφορά τις όψεις Σελήνης και  Αφροδίτης, απεικονίζουν την ικανότητα της γυναίκας για σύλληψη, ενώ ο Κρόνος στο μεσοδιάστημα Σελήνης - Αφροδίτης ενδέχεται υποδηλώνει προβλήματα των ενδοκρινών αδένων, καθώς επίσης και κακή λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Ομοίως, ο Ουρανός στο μεσοδιάστημα Σελήνης- Αφροδίτης αποτελεί πιθανή ένδειξη ασταθούς λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων -ειδικά του θυρεοειδούς- και  απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Ο Πλούτωνας στο μεσοδιάστημα Σελήνης - Αφροδίτης συχνά συναντάται σε γενέθλια ωροσκόπια που εμφανίζουν τάσεις για αποβολές και δυσκολίες στον τοκετό. Ο Ποσειδώνας στο μεσοδιάστημα Σελήνης - Άρη υποδηλώνει τάση για μολύνσεις των γεννητικών οργάνων. Τέλος, η Αφροδίτη στο μεσοδιάστημα Ήλιου - Σελήνης, με τη γενέθλια Αφροδίτη στο Σκορπιό, αποτελεί επίσης ένδειξη ασθενειών στα γεννητικά όργανα.
 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 
Με απλές διατροφικές παρεμβάσεις, η ζωντάνια και η ευεξία μας μπορούν να διασφαλιστούν.
 
• Τα φλαβονοειδή είναι φυτικές, υδροδιαλυτές ουσίες με ευρεία διάδοση στη φύση, κυρίως σαν χρωστικές των ανθέων, καρπών, λαχανικών και φλοιών δέντρων. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν τη δομή των τριχοειδών αγγείων και μειώνουν τη διαπερατότητά τους. Είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των κηλίδων αίματος που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και οφείλονται σε διαρροή αίματος από τα τριχοειδή αγγεία. Επίσης, είναι αποτελεσματικά σε αιμορραγίες της μύτης και των ούλων, μειώνουν τη χοληστερίνη και καταπολεμούν την ατονία και την υπερβολική κόπωση. Φλαβονοειδή σε υψηλότερες συγκεντρώσεις συναντώνται στα φρούτα και, κυρίως, στη φλούδα. Τα μήλα, τα σταφύλια και τα πορτοκάλια έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών. Από τα λαχανικά έχουμε τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια, ενώ η σόγια περιέχει ισοφλαβίνη, ένα είδος φλαβονοειδούς που λειτουργεί ως οιστρογόνο και έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική μέθοδος ορμονοθεραπείας.
 
• Τα EPA και το D H A είναι λιπαρά οξέα σημαντικά για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, επηρεάζοντας την παραγωγή ορμονών. Επειδή δεν μπορούν να παραχθούν από το ίδιο το σώμα μας, πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής. Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, κολιός, σαρδέλα, σολομός, ρέγκα, τόνος), τα καρύδια, η σόγια και η αντράκλα είναι σημαντικές πηγές EPA & DH A. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα και σχετίζονται άμεσα με τη διανοητική του ανάπτυξη.
 
• Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι σημαντικά μεταλλικά άλατα για το γυναικείο οργανισμό. Το πρώτο παίζει ρόλο στην ομαλή σύσπαση των μυών (κράμπες κατά την έμμηνο ρύση) και είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια (πρόληψη της οστεοπόρωσης), ενώ το δεύτερο βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου και έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.
 
• Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που καταφέρνουν και επιβιώνουν μέσα από τη γαστρεντερική οδό, αποφέροντας οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν ο αριθμός των καλών βακτηρίων μειωθεί, τη θέση τους καταλαμβάνουν τα παθογόνα, όπως π.χ. η Candida Albicans, που προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δερματικά προβλήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού κ.ά. Φιλικά προβιοτικά βακτήρια υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα ζύμωσης με τη χρήση βακτηριδίων, όπως γιαούρτι, τυρί, κεφίρ, τοφού
 

Διάβασε εδώ πως η αρωματοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλεις το άγχος!

 

ΒΟΤΑΝΑ

 
Τα παρακάτω βότανα είναι ευεργετικά για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων:
 
Το νυχτολούλουδο, καθώς περιέχει γ-λινολεϊκό οξύ, πρόδρομο μόριο των προσταγλανδινών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προ-ορμονική δραστηριότητα.
 
Ενδείκνυται για τις εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, δερματικά προβλήματα (ακμή, έκζεμα), τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την κατάθλιψη.
 
Το βατόμουρο (raspberry), καθώς λειτουργεί σαν τονωτικό του γυναικείου γεννητικού συστήματος.
 
Η ρίζα sarsaparilla, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
 
Η τσουκνίδα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων. Το βότανο golden seal, που  παρουσιάζει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές, αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και τη δραστηριότητα της χολής.
 
• Τα φύκια (kelp) Ειρηνικού και Νέας Σκοτίας, που παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 

Λία Λεοντίδου

Διπλωματούχος Αρωματοθεραπεύτρια
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών (Σ.Ε.Α.)