Γεωπολιτικά παιχνίδια

Ελλάδα και Λιβύη θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν η μία την άλλη

Η κίνηση του Κρόνου στον Αιγόκερω ενεργοποιεί εκ νέου τον δύσκολο σχηματισμό Κρόνου-Άρη-Ποσειδώνα στον Ζυγό, στον γενέθλιο χάρτη της Λιβύης. Τους προηγούμενους μήνες το έκανε με την ανάδρομη κίνησή του και τώρα θα κάνει το ίδιο κινούμενος ορθόδρομα, τραβώντας στα άκρα την εμπόλεμη κατάσταση που εκτυλίσσεται στη χώρα.

Το θέμα μας αφορά άμεσα, αφού η Τουρκία στηρίζει την Μουσουλμανική κυβέρνηση, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, προσδοκώντας με την επικράτησή της να χαράξουν μια κοινή ΑΟΖ σε βάρος της Ελλάδας, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Από την άλλη μεριά, Ρωσία, Αίγυπτος και άλλοι, στηρίζουν έμπρακτα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar, που δείχνει να έχει σοβαρές πιθανότητες επικράτησης. Η Αίγυπτος γιατί θίγονται επίσης τα θαλάσσια συμφέροντά της και η Ρωσία ευελπιστώντας να την παρασύρει στο δικό της στρατόπεδο.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στις μεγάλες εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Total, περιμένοντας, αφελώς κατά τη γνώμη μου, πως αυτές θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό μας.Προσπαθεί να κινηθεί διπλωματικά με βάση τη διεθνή νομιμότητα, που όμως εύκολα μπορεί να παραβιάσει η ισχύς των όπλων αλλά και οι απότομες αλλαγές στο γεωπολιτικό παιχνίδι.Τους τρεις επόμενους μήνες λοιπόν, αναμένεται να κορυφωθεί η εμφύλια σύρραξη.

Ωστόσο ο δρόμος προς την ομαλότητα στη χώρα είναι μακρύς ακόμη. Επίσης σε περίπτωση επικράτησης του στρατάρχη Haftar, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως τα πράγματα θα είναι υπέρ της Ελλάδας, δεδομένων των προαναφερθέντων γεωπολιτικών παιχνιδιών, αλλά και της ιδιαίτερα ισχυρής συναστρίας της Λιβύης με την Τουρκία. Οπότε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η ήττα των καθεστωτικών δυνάμεων θα σημαίνει αυτόματα και περιθωριοποίηση της Τουρκίας από την περιοχή! 

Η ενεργοποίηση των πρώτων μοιρών των Παρορμητικών ζωδίων από τη Νέα Σελήνη του Σεπτεμβρίου 2019, του Μαρτίου 2020 αλλά κυρίως της Ηλιακής έκλειψης που γίνεται στο τέλος Δεκεμβρίου αυτής της χρονιάς είναι σημαντική και ιστορικά, έχει επηρεάσει συχνότατα τη χώρα σε θέματα γεωπολιτικής θετικά ή αρνητικά.

Το διάστημα λοιπόν μετά την Ηλιακή έκλειψη του Δεκεμβρίου στις πρώτες μοίρες του Αιγόκερω, είναι κρίσιμο.

Ελλάδα και Λιβύη θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν η μία την άλλη, κυρίως αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί την επιρροή κάποιων τρίτων χωρών, αλλά κυρίως αν εγκαταλείψει την οδό της υποχωρητικότητας και επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα!


BANNER - 14901_yellow

 

 

Θαναση Ματσωτα Από Θαναση Ματσωτα