Συμβολισμοί

Η προσέγγιση των αστρολογικών όψεων και ο προσδιορισμός της λειτουργίας τους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης των αστρολογικών όψεων για να προσδιορίσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους. Συνήθως οι τρόποι αυτοί ακολουθούν τους δρόμους του συμβολισμού.

Ο πιο κλασσικός και ο πιο ενδιαφέρων κατά τη γνώμη μου, είναι αυτός της διαίρεσης του κύκλου με κάποιον ακέραιο αριθμό. Από εκεί μπορούμε να περιγράψουμε τη φύση της όψης ακολουθώντας τις ιδιότητες του αριθμού αυτού. Είναι η περίφημη θεωρία των «αρμονικών», που ανάγεται στην Πυθαγόρεια παράδοση.

Ένας άλλος τρόπος είναι η αντιστοίχιση των όψεων με τους οίκους και τα ζώδια. Έτσι, η σύνοδος είναι της φύσεως του Κριού και του 1ου οίκου. Η αντίθεση του Ταύρου ή του 2ου οίκου. Το τρίγωνο των Διδύμων ή του 3ου οίκου. Το τετράγωνο του Καρκίνου ή του 4ου οίκου.

Από μια διαφορετική οπτική, η αντίθεση θα μπορούσε να αντιστοιχεί στον Ζυγό και τον 7ο οίκο γιατί αν θεωρήσουμε τον Κριό ως αρχή του ζωδιακού, η πρώτη αντίθεση ολοκληρώνεται στο ακριβώς απέναντι ζώδιο τον Ζυγό.

BANNER

Ας δούμε όμως την κάθε όψη ξεχωριστά, ξεκινώντας από τις κύριες όψεις.

Η σύνοδος είναι η σημαντικότερη και ισχυρότερη όψη! Εκφράζεται από τον αριθμό 1 που είναι ο πρωταρχικός και η πηγή όλων των άλλων. Εδώ η δύναμη δύο πλανητών που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον, δεν λειτουργεί απλά αθροιστικά. Λειτουργεί ως μια νέα ενιαία οντότητα! Είναι σαν ένα κοκτέιλ στο οποίο έχουν ενωθεί δύο συστατικά που τώρα πια είναι αδιαχώριστα. Αποτελούν μια νέα γεύση!

Η σύνοδος έχει έναν «ενστικτώδη» και πολύ δυναμικό χαρακτήρα. Δεν εννοώ πως δείχνει απαραίτητα εξωστρέφεια, δυναμισμό ή αυθορμητισμό. Μια σύνοδος για παράδειγμα Ήλιου-Σελήνης στους Ιχθύς, δύσκολα θα έδειχνε κάτι τέτοιο. Εννοώ πως έχει μια παρόρμηση να βγάλει άμεσα και χωρίς επεξεργασία τα στοιχεία που περιέχει.

Αν οι πλανήτες που συμμετέχουν στη σύνοδο είναι συμβατοί μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα η Σελήνη με τον Δία, τότε η όψη θεωρείται «εύκολη». Δεν λέω «καλή» γιατί το εύκολο δεν είναι πάντοτε και καλό. Αν οι πλανήτες εκφράζουν αντίθετες πλευρές,όπως για παράδειγμα ο Άρης με τον Κρόνο, τότε μας δυσκολεύει.

Η αντίθεση προέρχεται από τη διαίρεση του κύκλου με τον αριθμό 2, που εκφράζει πολλά πράγματα και πάνω από όλα τη διάσπαση της αρχικής ενότητας από την οποία προέρχεται το εκδηλωμένο σύμπαν και ο χωροχρόνος. Περιγράφει μια σύγκρουση που συνήθως ο άνθρωπος βιώνει από εξωτερικούς παράγοντες στη ζωή του. Όσο συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα σε αυτούς τους παράγοντες, τόσο ενδυναμώνεται η σύγκρουση που εκφράζουν οι πλανήτες που συμμετέχουν στην όψη!

Ο άνθρωπος ταυτίζεται με τον έναν ή τον άλλον πλανήτη, ενεργοποιώντας έτσι τον μηχανισμό της προβολής για τον οποίο μίλησα στο εισαγωγικό άρθρο για τις όψεις.Προβάλλει δηλαδή την αρνητική στάση στην άλλη πλευρά που εκφράζεται από άλλα πρόσωπα ή εξωτερικές καταστάσεις. 

Όσο μεγαλύτερη είναι η δράση, δηλαδή η ταύτιση, τόσο μεγαλύτερη και η αντίδραση και τόσο περισσότερο δυσκολεύεται. Χρειάζεται να αντιληφθεί πως όλα πηγάζουν από τον ίδιο αφού η όψη βρίσκεται στο δικό του ωροσκόπιο!

Επίσης ας μην ξεχνάμε πως τα δύο απέναντι ζώδια που συμμετέχουν στην όψη, δεν είναι μόνο αντίθετα, αλλά και συμπληρωματικά. Κοιτάζουν το ίδιο θέμα από δύο αντίθετες οπτικές γωνίες, που ταυτόχρονα η μία συμπληρώνει την άλλη.

Από μία άποψη, η αντίθεση είναι η πιο «τίμια» όψη, με την έννοια πως ο «αντίπαλος» βρίσκεται απέναντι και είναι πιο εύκολα ορατός.

Δεν συμβαίνει το ίδιο στις υπόλοιπες όψεις. Στη σύνοδο υπάρχει μεγάλη ταύτιση και τα διαφορετικά «εγώ» της ανθρώπινης προσωπικότητας, όπως εκφράζονται από τους πλανήτες που συμμετέχουν, δεν μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν το ένα το άλλο, έστω και σε πρωτογενές επίπεδο.

Στο τετράγωνο, ο «αντίπαλος» δεν είναι καν στο οπτικό μας πεδίο και είναι ακόμη δυσκολότερο να τον αναγνωρίσουμε.

Στο επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες κύριες όψεις, δηλαδή το τετράγωνο, το τρίγωνο και το εξάγωνο.


BANNER - 14901_red

Θαναση Ματσωτα Από Θαναση Ματσωτα