Ισχυρός πλανητικός συνδυασμός -Σε ένα Stellium  μπορούμε να διακρίνουμε κάποια «εγώ» ή αυτόνομα συμπλέγματα και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το άτομο

Το Stellium ή πολυαστρία είναι η συγκέντρωση πλανητών σε ένα ζώδιο ή έναν οίκο.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το τι μπορεί να θεωρηθεί πολυαστρία. Άλλοι αστρολόγοι θεωρούν πως πρέπει να είναι τρεις ή περισσότεροι οι πλανήτες ενώ κάποιοι άλλοι ξεκινούν από τους τέσσερεις.

Ο πρώτος πλανήτης πρέπει να σχηματίζει σύνοδο με τον δεύτερο, ο δεύτερος με τον τρίτο, ο τρίτος με τον τέταρτο και αυτή η ακολουθία συνεχίζεται μέχρι τον τελευταίο πλανήτη της πολυαστρίας.

Παράδειγμα 1ο: Ήλιος στις 3ο του Ταύρου, Αφροδίτη στις 8ο του Ταύρου, Δίας στις 12ο του Ταύρου και Ουρανός στις 16ο του ίδιου ζωδίου.

Παράδειγμα 2ο: Πλούτωνας στις 24ο του Λέοντα, Σελήνη στις 29 του Λέοντα, Άρης στις 2ο της Παρθένου και Δίας στις 7 της Παρθένου. Αν όμως εδώ, ο 3ος οίκος ξεκινά από τις 20ο Λέοντα και τελειώνει στις 17ο Παρθένου, τότε όλοι αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται μέσα στον ίδιο οίκο.

Αν οι πλανήτες είναι στον ίδιο οίκο αλλά σε διαφορετικά ζώδια, κάποιοι αστρολόγοι δεν δέχονται το  Stellium.

Υπάρχει και μία ακόμη άποψη που δέχεται την πολυαστρία όταν έχουμε απλά συσσώρευση πλανητών στο ίδιο ζώδιο, ακόμη και αν δεν είναι αρκετά κοντά ο ένας στον άλλον ώστε να σχηματίζουν συνόδους. 

Καλό είναι να μην είμαστε «φανατικοί» κάποιας άποψης. Αν κατανοήσουμε την αυτονόητη λογική της συσσωρευμένης δράσης των πλανητών, μπορούμε να δεχτούμε ή όχι όλες τις απόψεις κατά περίπτωση. Αυτό καταρχάς θα εξαρτηθεί από αρκετά πράγματα και κυρίως από τους πλανήτες που συμμετέχουν. Η κοινή λογική είναι το βασικό μας κριτήριο.

Παρατηρούμε στα παραπάνω παραδείγματα, πως υπάρχουν όψεις συνόδου του κάθε πλανήτη με τον επόμενο. Όμως στο πρώτο παράδειγμα, ο Ήλιος δεν είναι σε σύνοδο με τον Ουρανό και στο δεύτερο ο Πλούτωνας δεν είναι σε σύνοδο με τον Δία αν τους εξετάσουμε αυστηρά τηρώντας το επιτρεπτό όριο ανοχής.

Παρόλα αυτά θα θεωρήσουμε πως όλοι οι πλανήτες που αποτελούν τον σχηματισμό βρίσκονται σε σύνοδο μεταξύ τους, ακόμη και ο πρώτος με τον τελευταίο! Αυτό συμβαίνει γιατί λειτουργούν ως μια ενότητα. Μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για έναν «υπέρ- πλανήτη», μια νέα «οντότητα», που τους υποκαθιστά και πολλαπλασιάζει την ενέργειά τους.

Επίσης δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά του ζωδίου ή του οίκου που βρίσκεται.

Είναι προφανές πως είναι πολύ ισχυρός συνδυασμός και καθοριστικός στον σχηματισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας. Μπορεί ακόμη να ενισχύει και να υπερτονίζει ή να έρχεται σε αντίφαση και να δημιουργεί ισχυρό αντίβαρο στα βασικά χαρακτηριστικά του χάρτη, δηλαδή στον Ήλιο, τη Σελήνη και τον Ωροσκόπο.

Στην πρώτη περίπτωση λειτουργεί υπερβολικά και ο άνθρωπος εκφράζει σε ακραίο βαθμό αυτά τα χαρακτηριστικά, θετικά ή αρνητικά.

Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αντισταθμίζει θετικά ή αρνητικά στοιχεία ή να δημιουργεί συγκρούσεις, που μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο αν υπάρχει πλανήτης που σχηματίζει τετράγωνο ή αντίθεση με την πολυαστρία.

Σε ένα Stellium  μπορούμε να διακρίνουμε κάποια «εγώ» ή αυτόνομα συμπλέγματα και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το άτομο και μερικές φορές λειτουργούν με έναν δικό τους ανεξάρτητο τρόπο, παίρνοντας τον έλεγχο.

Ένας άλλος λόγος που κάνει σημαντική την πολυαστρία είναι πως η διέλευση ενός πλανήτη από τους πλανήτες που την αποτελούν, θα τους ενεργοποιήσει ταυτόχρονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο. Δηλαδή η επιρροή του θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι αν ήταν ένας πλανήτης ή μια απλή σύνοδος δύο πλανητών, οπότε η διέλευση αυτή, θα φέρει οπωσδήποτε γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου.

Μάθε περισσότερα για τους πλανητικούς σχηματισμούς εδώ

Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει το είδος των πλανητών που συμμετέχουν. Αν η πολυαστρία αποτελείται από αργούς πλανήτες, μπορεί να έχει τεράστια κοσμική σημασία, αλλά σε ένα ατομικό ωροσκόπιο μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική.

Αν όμως συμμετέχουν πιο γρήγοροι πλανήτες και ιδιαίτερα τα Φώτα, ο Ωροσκόπος ή το Μεσουράνημα, τότε είναι εξαιρετικά σημαντική για το άτομο!

Υπάρχει μια άποψη πως η ερμηνεία και ο χαρακτήρας της καθορίζονται από τον πρώτο και τον τελευταίο πλανήτη του σχηματισμού. Αυτή η άποψη είναι κατά τη γνώμη μου τελείως θεωρητική και αυθαίρετη. Έχει κάποια αξία στην ενεργοποίηση του Stellium από μια διέλευση.

Πολύ πρακτικά, «κουμάντο» στον σχηματισμό θα κάνει πάντα ο πιο «βαρύς», δηλαδή αυτός που η τροχιά του έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο.

Είναι φανερό λοιπόν πως οι εξωκρόνιοι, δηλαδή Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας, έχουν τον πρώτο λόγο όταν συμμετέχουν. Ακολουθούν Κρόνος, Δίας, Άρης κλπ.

Ένα «ιστορικό» Stellium ήταν η σύνοδος Ήλιου, Αφροδίτης, Δία και Κρόνου στους Ιχθύς το 7πΧ.

Ο μεγάλος αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης στο βιβλίο του «το άστρο της Βηθλεέμ», θεωρεί πως αυτή η εντυπωσιακή σε λαμπρότητα σύνοδος, ήταν το περίφημο άστρο, που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη του Ιησού!


BANNER

 

 

 

 

Θαναση Ματσωτα Από Θαναση Ματσωτα