Παρά τις δυσκολίες του, το ταυ-τετράγωνο είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός σχηματισμός

Προχωρώντας στη μελέτη των αστρολογικών σχηματισμών θα ασχοληθούμε με το «ταυ- τετράγωνο». Σχηματίζεται από δύο πλανήτες που βρίσκονται σε αντίθεση και ταυτόχρονα σχηματίζουν όψη τετραγώνου με έναν τρίτο πλανήτη, δημιουργώντας ένα σχήμα που μοιάζει με το γράμμα «Τ».

Παράδειγμα στον χάρτη που ακολουθεί βλέπουμε τη Σελήνη στις 21ο των Διδύμων σε αντίθεση με τον Άρη στις 23ο του Τοξότη και οι δύο να σχηματίζουν τετράγωνα με τον Ποσειδώνα στις 18ο των Ιχθύων.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΑΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Είναι ένας σχηματισμός πολύ σημαντικός, αφού απαντάται συχνά σε αστρολογικούς χάρτες και όπως είναι φανερό από τις όψεις που σχηματίζονται, δημιουργεί δυσκολίες.  Αυτές υποδηλώνονται από τη φύση των πλανητών που συμμετέχουν, όπως επίσης από τους οίκους και τα ζώδια που καταλαμβάνουν. Βέβαια, όταν συμμετέχουν πλανήτες παρόμοιας φύσης, μπορούν να αυξήσουν τη δυσκολία ή αντίθετα να αυξήσουν τις «ευκολίες», οπότε στη δεύτερη περίπτωση, η «δυσμενής» επιρροή του ταυ- τετραγώνου, να οφείλεται στην υπερβολή.

Για παράδειγμα αν στον σχηματισμό συμμετέχουν Ήλιος, Άρης, Κρόνος, θα δημιουργήσουν προβλήματα και συγκρούσειςΑν όμως συμμετέχουν Ήλιος, Αφροδίτη και Δίας, τότε η πληθώρα και όχι η έλλειψη των υλικών αγαθών σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση τους, είναι που θα δημιουργήσουν το πρόβλημα. Φυσικά ο σχηματισμός θα είναι ακόμη ισχυρότερος, αν οι ανοχές των όψεων μεταξύ των πλανητών είναι πολύ μικρές. Ακόμη περισσότερο αν ο πλανήτης που σχηματίζει τα τετράγωνα βρίσκεται ταυτόχρονα στο μεσοδιάστημα των άλλων δύο.

Παρά τις δυσκολίες που φέρνει, είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός σχηματισμός, γι αυτό συναντάται συχνά σε χάρτες πολύ πετυχημένων ανθρώπων! Το άτομο προσπαθώντας να υπερνικήσει τις δυσκολίες που φέρνει στη ζωή του το ταυ- τετράγωνο, δραστηριοποιείται, ωριμάζει, μαθαίνει στα «δύσκολα» και τελικά οδηγείται στην επίτευξη των στόχων του, με μόνιμα μάλιστα αποτελέσματα, αφού «χτίζει» σε γερές βάσεις!

Μάθε περισσότερα για τους πλανητικούς σχηματισμούς εδώ

Ο πλανήτης που βρίσκεται στην «κορυφή» του ταυ-τετραγώνου, σχηματίζοντας τετράγωνα με τους άλλους δύο, αποτελεί το εστιακό σημείο στο οποίο συσσωρεύεται όλη η δύναμη της αντίθεσης, αλλά και ολόκληρου του σχηματισμού. Εκεί (θεωρητικά τουλάχιστον) συσσωρεύεται όλη η ενέργεια, με αποτέλεσμα τα θέματα που αντιπροσωπεύει να εκφράζονται επαναλαμβανόμενα στον χαρακτήρα και στη ζωή του ατόμου.

Μπορεί να το αποπροσανατολίζει ως προς την κατανόηση και διαχείριση της αντίθεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το σημείο «κλειδί» για τον μετασχηματισμό της ενέργειας του σχηματισμού. Ένας τρόπος που το κάνει αυτό, είναι όταν χρησιμοποιείται για την υπεραναπλήρωση των προβλημάτων της αντίθεσης χωρίς να τα επιλύει, μεταθέτοντάς τα σε μια διαφορετική σφαίρα.

Πολλοί θεωρούν πως το σημείο «κλειδί» βρίσκεται στο ακριβώς απέναντι σημείο και ζώδιο από αυτόν τον πλανήτη, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια θεωρητική κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να είναι λανθασμένη.

Συνήθως (όχι πάντα), ένα ταυ- τετράγωνο καταλαμβάνει ζώδια του ίδιου «Σταυρού», δηλαδή οι πλανήτες βρίσκονται όλοι σε ζώδια της ίδιας ιδιότητας. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να βρίσκονται σε ζώδια διαφορετικής ιδιότητας. Αν για παράδειγμα ένας πλανήτης είναι στις τελευταίες μοίρες του Ταύρου και ο άλλος στις πρώτες του Τοξότη, πάλι σχηματίζουν αντίθεση.

Ένα ταυ- τετράγωνο σε Παρορμητικά ζώδια ή στους οίκους 1,4, 7 και 10, κάνει το άτομο να δρα γρήγορα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει επιθετικότητα ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Η επιθυμία για γρήγορη επιτυχία ωθεί σε ενέργειες υψηλού ρίσκου. Ακόμη και με την επίτευξή της όμως, δεν εφησυχάζει ο άνθρωπος και συνεχίζει με νέους στόχους.

Το ταυ-τετράγωνο στα Σταθερά ζώδια ή στους οίκους 2, 5, 8 και 11, δίνει ισχυρή και εστιασμένη θέληση, που μπορεί να γίνεται πείσμα, άκαμπτη και ανυποχώρητη συμπεριφορά ή εμμονή. Όλα αυτά αναπαράγουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα ή μπορεί να τον βάλουν σε έναν μάταιο αγώνα, που η νίκη να έχει ίδιες απώλειες με την ήττα. Ο άνθρωπος μπορεί να επιμείνει και να πετύχει αν έχει έναν υγιή στόχο, αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει το ίδιο, μαθαίνοντας τον τρόπο της υποχώρησης!

Το ταυ-τετράγωνο στα Μεταβλητά ή στους οίκους 3, 6, 9 και 12, κάνει το άτομο υπερκινητικό, αναβλητικό και μερικές φορές αναξιόπιστο. Στερείται πρακτικότητας ή έχει τάσεις φυγής από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί εύκολα να εστιάσει στο στόχο και ασχολείται με πολλά ταυτόχρονα. Η υπερβολική νοητική ή αντίθετα συναισθηματική δραστηριότητα, του δημιουργούν ευμετάβλητη διάθεση ή υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα.

Wolfgang Pauli

Στο ωροσκόπιο του μεγαλύτερου ίσως θεωρητικού φυσικού όλων των εποχών και Νομπελίστα, του Wolfgang Pauli, του ανθρώπου που ανακάλυψε θεωρητικά τα νετρίνα, βλέπουμε έναν πολύπλοκο σχηματισμό ταυ- τετραγώνου:

WOLFGANG PAULI

Ο Δίας, ο Βόρειος Δεσμός και ο Ουρανός από τον 4ο οίκο και τον Τοξότη και τον 4ο οίκο, είναι σε αντίθεση με την Αφροδίτη και τον Πλούτωνα από τους Διδύμους και τον 10ο. Όλα αυτά σχηματίζουν τετράγωνο με τη Σελήνη στους Ιχθύς στον 7ο οίκο. Στην πραγματικότητα συμμετέχει και ο Ποσειδώνας στον σχηματισμό, παρόλο που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους.

Αυτός ο συνδυασμός περιγράφει τα προβλήματα που είχε με τους άλλους και ιδιαίτερα με τις γυναίκες, τη σχέση με τη μητέρα του που αυτοκτόνησε και την εξάρτησή του από το ποτό. Σύχναζε σε αμφίβολής «ποιότητας» μπαρ, όπου έπινε και καυγάδιζε συνεχώς! Η ευαίσθητη και βαθιά συναισθηματική Σελήνη του στους Ιχθύς στην κορυφή του ταυ, μη μπορώντας να αντέξει την ισχύ των αργών πλανητών, βρήκε αρχικά αυτή τη «διέξοδο». Ταυτόχρονα όμως αυτός ο συνδυασμός δείχνει την εξαιρετική του διαίσθηση συνοδευόμενη από τα ιδιαίτερα όνειρα που έβλεπε, με αποκορύφωμα το όνειρο που απεικόνιζε μια πολύπλοκη μαντάλα την οποία ονόμασε «το παγκόσμιο ρολόι»! Αυτή η διαίσθηση τον έσπρωξε να ενδιαφερθεί για τη μεταφυσική και την αστρολογία, αλλά και να καταφύγει στην άλλη μεγάλη μορφή της εποχής του τον C.Jung, προκειμένου να λύσει τα προβλήματά του μέσω της ψυχανάλυσης. Η πολύ στενή τους συνεργασία συνέβαλλε ανάμεσα σε άλλα και στην διατύπωση από τον δεύτερο της θεωρίας της «Συγχρονικότητας»!

Astrologos team Από Astrologos team