Αρμονία - Όλα τα αντίθετα συνυπάρχουν και δεν μπορείς να έχεις μόνο το ένα χωρίς το άλλο

Oλα μέσα στο σύμπαν συνυπάρχουν και εναλλάσσονται κυκλικά

Αν σε ενδιαφέρει το Feng Shui, πιθανόν να έχεις ακούσει αρκετά πράγματα για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαρρυθμίσεις ένα χώρο, ώστε να έχεις αγάπη, πλούτο, υγεία. Όμως η βάση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πρώτα απ’ όλα ισορροπία ανάμεσα στα δυο κύρια είδη ενέργειας: το ying και το yang. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό και πώς το καταφέρνεις μέσα σε ένα χώρο.

Σίγουρα έχεις δει το σύμβολο του yang και του ying: Δύο καμπυλωτά σχήματα, ένα άσπρο και ένα μαύρο, που «αγκαλιάζονται» μέσα σε ένα κύκλο. Το καθένα τους εκφράζει μια σειρά από αντίθετες αρχές: αρσενικό/θηλυκό, φως/σκοτάδι, θερμό/ψυχρό, ενεργητικό/παθητικό, ζέστη/ κρύο, ημέρα/νύχτα, ουρανός/γη κλπ. Η έννοια του ying και του yang είναι η βάση της κινέζικης φιλοσοφίας και ισχύει για τα πάντα, από τη φύση και την εναλλαγή των εποχών μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τι ακριβώς σημαίνει όμως; Πολύ απλά ότι όλα μέσα στο σύμπαν συνυπάρχουν και εναλλάσσονται κυκλικά. Σε ορισμένες φάσεις κυριαρχεί το yang και σε άλλες το ying. Έχουμε για παράδειγμα την εναλλαγή της ημέρας, που είναι yang, με τη νύχτα που είναι ying. Όμως στη διάρκεια του 24ώρου αυτές οι διαφορετικές ενέργειες δεν αλλάζουν απότομα αλλά σταδιακά, καθώς όσο αυξάνεται η μία τόσο ελαττώνεται η άλλη. Όσο ξημερώνει και προχωρά η μέρα αυξάνεται η ενέργεια yang που φτάνει στο αποκορύφωμά της το μεσημέρι. Όσο σουρουπώνει, αυξάνεται η ying, που κορυφώνεται στη βαθιά νύχτα. Και τα ίδιο γίνεται με τις εποχές, από το yang του καλοκαιριού στο ying του χειμώνα. Όπως και με το ανθρώπινο σώμα. Το κάθε μας όργανο λειτουργεί στο μάξιμουμ κάποιες ώρες του 24ώρου (φάση yang) και πιο υποτονικά κάποιες άλλες (φάση ying).

Αυτό δείχνει και το σύμβολο του yang και του ying. Όσο μεγαλώνει το μαύρο σχήμα, τόσο μικραίνει το λευκό. Και το καθένα τους στο φαρδύτερο σημείο του έχει έναν κύκλο από το αντίθετό του, δείχνοντας ότι ποτέ κάτι δεν είναι εντελώς yang ή ying, αλλά εμπεριέχει και μια μικρή ποσότητα από το αντίθετό του. Αυτό έχει ένα τεράστιο νόημα που διαφέρει από πολλές δυτικές αντιλήψεις: Ότι όλα τα αντίθετα συνυπάρχουν και δεν μπορείς να έχεις μόνο το ένα χωρίς το άλλο. Χωρίς το κρύο του χειμώνα δεν βγαίνουν οι καρποί του καλοκαιριού, χωρίς την ανάπαυση της νύχτας δεν υπάρχει η δράση της ημέρας, και δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η ζωή αν ήμαστε μόνο αρσενικοί ή θηλυκοί (άσε που θα ήταν αφόρητα βαρετή). Έτσι, αυτό το σύμβολο δείχνει την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει κάθε στιγμή ανάμεσα σε αυτές τις δυο αντίθετες ενέργειες.

Ποιές είναι οι καθημερινές ανέσεις που δεν μπορούν να αποχωριστούν τα ζώδια; Η απάντηση εδώ

Η εναρμόνιση στον χώρο

Όμως αυτό πώς μεταφράζεται στο θέμα που μας ενδιαφέρει εδώ, τη διαμόρφωση του σπιτιού ή του χώρου της δουλειάς μας; Πολύ απλά, ορισμένα στοιχεία στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση έχουν χαρακτήρα yang ή ying. Το καλύτερο λοιπόν είναι να τα συνδυάζουμε έτσι ώστε να υπάρχουν απ’ όλα. Με αυτό τον τρόπο τα δύο είδη ενέργειας εξισορροπούν. Θα αναρωτιέσαι ίσως τι θα συνέβαινε αν δεν ισορροπούσαν. Πρώτα απ’ όλα, εκτός από την ενέργεια του χώρου, θα επηρέαζαν κι εμάς.

Η ενέργεια yang σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει υπερένταση, πονοκεφάλους, επιθετικότητα και γενικά μια τάση να… σου ανεβαίνει εύκολα το αίμα στο κεφάλι. Αν μάλιστα τα πρόσωπα που μένουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι από το χαρακτήρα τους πιο ενεργητικά, δυναμικά δραστήρια και διεκδικητικά, δηλαδή είναι τύποι yang, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν… overdose.

Αντίστοιχα, η πολλή ying ενέργεια μπορεί να προκαλεί πτώση της ενεργητικότητας, ληθαργικότητα, νωθρότητα. Και μάλιστα επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα που είναι μάλλον τύποι ying, δηλαδή είναι από φυσικού τους χαρακτήρες χαμηλών τόνων, χωρίς ιδιαίτερο δυναμισμό. Όπως ισχύει και το αντίθετο: ένας υπερβολικά yang τύπος να βοηθηθεί να εξισορροπήσει με ένα ying περιβάλλον και αντίστροφα.

BANNER  ΛΟΥΙΖΑ

Τα Ying και Yang στοιχεία μέσα σε ένα χώρο

Το φως και το σκοτάδι. Όσο περισσότερο φωτίζεται ένα δωμάτιο, με φυσικό κυρίως αλλά και με τεχνητό φωτισμό, τόσο περισσότερο ενισχύεται η yang ενέργεια. Αυτό προφανώς συμβαίνει όταν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα, π.χ. τζαμαρίες χωρίς κουρτίνες. Αν ο φωτισμός είναι χαμηλός, π.χ. σε ένα δωμάτιο που δεν δέχεται άμεσα το ηλιακό φως, όπως αν έχει μικρά παράθυρα, ή βόρειο προσανατολισμό ή βρίσκεται σε υπόγειο, επικρατεί η ying ενέργεια. Το ίδιο και στους χώρους με χαμηλό φωτισμό.

Οι ευθείες και οι καμπύλες. Οι ευθείες γραμμές έχουν έντονο δυναμισμό, ακόμα και άσχετα από το Feng Shui. Αντίθετα οι καμπύλες εκφράζουν μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία. Οι πρώτες λοιπόν είναι yang και οι δεύτερες ying. Τα έπιπλα με τις τετραγωνισμένες ή και τριγωνικές φόρμες ενισχύουν το yang, σε αντίθεση με εκείνα που έχουν στρογγυλές, οβάλ και γενικά καμπύλες φόρμες. Αυτό ισχύει και με τα σχέδια των υφασμάτων. Τα ριγέ και τα καρώ υφάσματα ενισχύουν τη yang ενέργεια, ενώ τα εμπριμέ τη ying.

Το ύψος και το πλάτος. Τα έπιπλα ή τα αντικείμενα που εκτείνονται στο ύψος είναι yang, όπως για παράδειγμα μια ψηλή και στενή βιβλιοθήκη. Ένα έπιπλο που εκτείνεται στην οριζόντια κατεύθυνση, όπως ένα χαμηλό και μακρύ σύνθετο, είναι ying. Οι ψηλοτάβανοι χώροι είναι περισσότερο yang και οι χαμηλοτάβανοι ying.

Ανακάλυψε την ενέργεια που κρύβεις μέσα σου. Μίλα με τους κορυφαίους αστρολόγους! Κάλεσε τώρα στο 901 6000 427!

Το λιτό και το «φορτωμένο». Τα δωμάτια που δεν είναι παραγεμισμένα από έπιπλα και αντικείμενα, και έχουν αρκετό κενό χώρο, είναι yang. Αντίθετα, όσο πιο γεμάτος είναι ένας χώρος, τόσο περισσότερο ying χαρακτηρίζεται. Μην ξεχνάς και ό,τι υπάρχει στους τοίχους. Και οι πίνακες μπορεί να «γεμίσουν» ένα χώρο. Επίσης αυτό ισχύει και για τα μεμονωμένα έπιπλα και αντικείμενα. Τα έπιπλα με τα πολλά σκαλίσματα ή τα πολύ στολισμένα αντικείμενα ενισχύουν τη ying ενέργεια, σε αντίθεση με όσα έχουν πιο μοντέρνες, απέριττες φόρμες.

Το σκληρό και το απαλό. Ένα σκληρό κάθισμα είναι yang. Ένας καναπές όπου κάθεσαι και βουλιάζεις είναι ying. Αυτό σημαίνει ότι μερικά μαλακά μαξιλάρια μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν θέλεις να κάνεις πιο ying ένα δωμάτιο.

Το ανάλαφρο και το βαρύ. Τα λεπτά, διάφανα υφάσματα είναι yang. Τα βαριά και αδιαφανή είναι ying. Έτσι, μπορείς να κάνεις τη διαφορά ακόμα και με τις κουρτίνες που θα βάλεις σε ένα χώρο.

Τα ζεστά και τα ψυχρά χρώματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το φούξια, δηλαδή τα λεγόμενα «θερμά» χρώματα είναι yang. Το πράσινο, το μπλε, το μοβ είναι ying χρώματα. Εδώ βέβαια παίζουν ρόλο και οι αποχρώσεις. Ένα ανοιχτό πράσινο με κιτρινωπή απόχρωση, όπως το φυστικί ή το λαχανί, μπορεί να είναι yang. Επίσης τα ανοιχτά χρώματα είναι yang και τα σκούρα ying. Τα παλ χρώματα χαρακτηρίζονται ανάλογα με το πόσο θερμή ή ψυχρή είναι η απόχρωσή τους.

Τέλος, η κίνηση και η δράση καθορίζουν πόσο ying ή yang είναι ένας χώρος. Μέσα σε ένα σπίτι τα κοινόχρηστα δωμάτια, όπως η κουζίνα και το καθιστικό, όπου κυκλοφορούν όλοι στη διάρκεια της ημέρας, είναι yang. Οι κρεβατοκάμαρες όπου απλώς κοιμόμαστε είναι ying. Ωστόσο τα παιδικά δωμάτια είναι yang χώροι, εφόσον το παιδί δεν κοιμάται μόνο εκεί, αλλά παίζει και μελετά. Ying είναι και οι αποθήκες όπως και γενικά οι βοηθητικοί χώροι.

Με βάση όλα αυτά, ένα ακραία yang δωμάτιο θα μπορούσε να είναι ένας μινιμαλιστικός μοντέρνος χώρος, με μεγάλες τζαμαρίες που θα άφηναν να μπαίνει άπλετο φως. Θα είχε έπιπλα με γεωμετρικές φόρμες και γυμνές επιφάνειες, καθώς θα υπήρχαν ελάχιστα διακοσμητικά. Θα επικρατούσαν τα ζεστά και φωτεινά χρώματα. Ένα ακραία ying δωμάτιο θα ήταν «κλασικού» τύπου, με βαριά σκαλιστά έπιπλα, πλουμιστές ταπετσαρίες και βαθιά, σκούρα χρώματα. Θα υπήρχαν πολλά διακοσμητικά στις διάφορες επιφάνειες και πολλοί πίνακες στους τοίχους, δημιουργώντας μια αίσθηση πληθωρικότητας. Για τους περισσότερους ανθρώπους κανένα από τα δύο δεν θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο.

Στην πραγματικότητα, συνήθως αναζητούμε από μόνοι μας κάπου στη μέση την ισορροπία που μας ταιριάζει. Μπορείς να ελέγξεις με βάση τα παραπάνω αν ο δικός σου χώρος είναι περισσότερο yang ή ying. Επίσης, να χρησιμοποιήσεις αυτές τις αρχές για να βρεις και μέσα σου μια εναρμόνιση, αν νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, στις φάσεις της ζωής σου που αισθάνεσαι ότι τα νεύρα σου είναι τεντωμένα, έχεις προβλήματα ύπνου και γενικά… θέλεις να τα βάλεις με όλο τον κόσμο, ενίσχυσε τα στοιχεία ying στον χώρο σου για να ηρεμήσεις. Σε φάσεις που έχεις την ανάγκη από μια ενέργεια που να σε «ανεβάζει», γιατί νιώθεις πεσμένος και υποτονικός, πρόσθεσε στοιχεία yang. Θα εκπλαγείς, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, με την αλλαγή όχι μόνο στο πώς θα αισθάνεσαι αλλά και στο πόσο ευχάριστα διαφορετικές καταστάσεις θα προσελκύεις στη ζωή σου.


BANNER -ΡΕΝΟΣ

 

 

Astrologos team Από Astrologos team