Εθισμοί

Πολλές φορές αισθανόμαστε αδύναμοι μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, ανίκανοι να διαχειριστούμε το βάρος μιας  πραγματικά επώδυνης κατάστασης. Κάτι τέτοιες στιγμές, δεν είναι δύσκολο να αναζητήσουμε παρηγοριά στο ποτό, το οποίο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες ή / και για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρείται ένα «φάρμακο» ισχυρά εξαρτησιογόνο!  Αντίστοιχα, τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν  στον εγκέφαλο προκαλώντας και αυτά εθισμό. Τόσο οι αλκοολικοί όσο και οι ναρκομανείς υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα, σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Ακόμη, εκτός των προβλημάτων υγείας που προκαλούν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ (προβλήματα με το συκώτι, ανεπάρκεια βιταμινών και ορμονών, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γενική εξασθένηση των ζωτικών οργάνων),  οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν προβλήματα στην διανοητική τους κατάσταση και την ψυχική τους υγεία, με τα προβλήματα μνήμης, αντίληψης και συμπεριφοράς αλλά και  τα συμπτώματα άγχους, παραισθήσεων-ψευδαισθήσεων ακόμη και άνοιας να  κάνουν συχνά την εμφάνισή τους!

Αλκοόλ και ναρκωτικά: Η πιο βλαβερή παρέα..

Αν και η Αστρολογία δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει την Ιατρική, μπορεί  να βοηθήσει εκείνους που σύμφωνα με τον  αστρολογικό χάρτη τους είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους εξαρτήσεις, ώστε, γνωρίζοντας, να φροντίσουν να τις αποφύγουν, προστατεύοντας έτσι το σώμα και την ψυχή τους!  

Ποιές είναι οι αστρολογικές ενδείξεις για κάποιον επιρρεπή στις εξαρτήσεις;

Τόσο οι αλκοολικοί όσο και οι ναρκομανείς έχουν έντονη την επίδραση του Ποσειδώνα  στο ζώδιό τους, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε γωνία σε σύνοδο με τον Ήλιο ή τη Σελήνη ή εμφανίζουν πολλούς  πλανήτες στους Ιχθύς ή στο 12ο οίκο. Οι  δύσκολες όψεις Σελήνης - Ποσειδώνα συναντώνται σε ευαίσθητους χαρακτήρες και υποδηλώνουν έλλειψη συναισθηματικής διαύγειας. Μια δύσκολη όψη του Ποσειδώνα στη Σελήνη μπορεί  επίσης να αποτελεί ένδειξη για μητέρα αλκοολική ή εθισμένη σε ουσίες. Εξίσου συχνές όμως είναι και οι δύσκολες όψεις  Κρόνου - Ποσειδώνα. Στη συγκεκριμένη όψη ο Ποσειδώνας καθιστά ασαφή τα όρια  του Κρόνου και συνεπώς αποτελεί ένδειξη για δυσκολία στο χειρισμό ρεαλιστικών καταστάσεων. Σε περιπτώσεις εξάρτησης, συνηθισμένες είναι και οι δύσκολες όψεις  Δία-Ποσειδώνα, με το Δία, που κυβερνά το ήπαρ και το πάγκρεας, να ενισχύει την επίδραση του Ποσειδώνα, υποδηλώνοντας  υπογλυκαιμία αλλά και τάση του ήπατος να γίνει τοξικό. Η συγκεκριμένη όψη μπορεί να σχετίζεται με αλλεργίες και χημικές  ευαισθησίες. Άλλη μια δύσκολη όψη που συναντάται σε άτομα εθισμένα είναι  αυτή ανάμεσα σε Αφροδίτη και  Ποσειδώνα, η οποία αποτελεί ένδειξη  για συναισθηματικές παραισθήσεις  αλλά και για άτομα που τους  αρέσουν οι γλυκές τροφές  γιατί βελτιώνουν τη διάθεσή  τους. Επιπλέον, η όψη  Αφροδίτη-Ποσειδώνα σχετίζεται άμεσα με τα  χαμηλά επίπεδα σακχάρου  στο αίμα.

BANNER ΘΕΜΗΣ

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές όψεις;

Περίπου το 1/3 των ωροσκοπίων των εξαρτώμενων από  ουσίες ατόμων που έχουν μελετηθεί  εμφανίζει δύσκολες όψεις  ανάμεσα στους πλανήτες Άρη-Ποσειδώνα, Ερμή-Ποσειδώνα, καθώς και  'Ήλιου-Ποσειδώνα.

• Οι όψεις Άρη-Ποσειδώνα μπορεί να  σημαίνουν δυσκολία στην επιδίωξη στόχων, αίσθημα κατωτερότητας και χαμηλή ζωτικότητα.

• Οι δύσκολες όψεις Ερμή-Ποσειδώνα μπορεί να συνδέονται με σύγχυση στη σκέψη, μη ρεαλιστικές ιδέες αλλά και  μεγάλη ευαισθησία σε διάφορα  αλλεργιογόνα. Η ίδια όψη όμως συναντάται και σε άτομα με αναπτυγμένη  διαίσθηση και διόραση.

• Οι δύσκολες όψεις Ήλιου-Ποσειδώνα μπορεί να υποδηλώνουν έναν αλκοολικό πατέρα ή οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, καθώς και έλλειψη ζωτικότητας. Υπάρχουν περιπτώσεις  ατόμων με τέτοια όψη που αγωνίζονται  σκληρά να βάλουν την πνευματικότητα στη ζωή τους ή γίνονται θύματα του αλκοόλ ή των ναρκωτικών στην  προσπάθειά τους να ξεφύγουν.

• Εκτός από τον Ποσειδώνα, σε άτομα επιρρεπή σε ουσίες συχνά συναντάται και ο Πλούτωνας σε γωνιακό οίκο. Μ ια ισχυρή  παρουσία του Πλούτωνα συναντάται στα ωροσκόπια εμπόρων ή ναρκομανών.

• Ο Δίας σε γωνιακό οίκο ή σε σύνοδο με τον Ήλιο, τη Σελήνη ή κάποιον άλλο  πλανήτη αποτελεί επίσης ένδειξη εθισμού. Ο Δίας κυβερνά το ήπαρ και το πάγκρεας, τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και συνδέεται με την υπερβολή και την κατάχρηση.

• Το μεσοδιάστημα Ήλιου-Ποσειδώνα δείχνει τάση για ναρκωτικά και διεγερτικές ουσίες, καθώς και συγκέντρωση υγρού στα κύτταρα.

• Το μεσοδιάστημα Σελήνης-Ποσειδώνα μπορεί να υποδηλώνει παραισθήσεις και αυταπάτες, καθώς και συσσώρευση νερού στα υγρά του σώματος.

•Το μεσοδιάστημα Ερμή-Ποσειδώνα αποτελεί ένδειξη σύγκρουσης  ανάμεσα στην  πραγματικότητα και την παραίσθηση, καθώς  και ένδειξη ελλιπούς  λειτουργίας των οργάνων  του σώματος.

Άλλα χαρακτηριστικά που  έχουν κοινά αυτά τα ωροσκόπια είναι η κυριαρχία της Σελήνης και του ωροσκόπου σε  συγκεκριμένα ζώδια. Καθώς η Σελήνη έχει να κάνει με εθισμό, υποδηλώνει συνήθειες βαθιά ριζωμένες οι οποίες δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Συνδυασμοί μεσοδιαστημάτων που συναντώνται συχνότερα

• Ο Ήλιος στο μεσοδιάστημα Κρόνου-Ποσειδώνα υποδηλώνει χαμηλή  ζωτικότητα και ευαίσθητο οργανισμό.

• Η Σελήνη στο μεσοδιάστημα Κρόνου-Ποσειδώνα υποδηλώνει συναισθηματική  ευαισθησία και κατάθλιψη.

• Ο Δίας στο μεσοδιάστημα Κρόνου-Ποσειδώνα υποδηλώνει προβλήματα με το  ήπαρ και το πάγκρεας.

• Η Σελήνη, ο Ήλιος ή ο ωροσκόπος στο  μεσοδιάστημα Δία-Ποσειδώνα υποδηλώνει ιδεαλιστικό χαρακτήρα, μια τάση να ζει σε έναν κάπως ουτοπικό κόσμο και δυσλειτουργία ήπατος και παγκρέατος.

• Ο Ερμής στο μεσοδιάστημα Άρη-Ποσειδώνα υποδηλώνει προβλήματα του  νευρικού συστήματος που οφείλονται στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Πως μπορεί να μας βοηθήσει η διατροφή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο εθισμός;

Η χρόνια κατανάλωση σημαντικής  ποσότητας οινοπνεύματος (αλκοολισμός)  και η λήψη ουσιών είναι οι συχνότερες  αιτίες κακής διατροφής, μείωσης του  βάρους και αβιταμινώσεων. Στην πρώτη περίπτωση, αυτή του αλκοολισμού, οι διατροφικές ελλείψεις οφείλονται στην περιορισμένη λήψη, απορρόφηση και αποθήκευση θρεπτικών στοιχείων και σε διατροφικές ανωμαλίες μεταβολισμού.

Οι αλκοολικοί συχνά παρουσιάζουν ανωμαλίες στην αφομοίωση των θρεπτικών  στοιχείων λόγω δυσλειτουργίας του παγκρέατος έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος. Για την αντιμετώπιση των εντερικών ανωμαλιών της αφομοίωσης και της πέψης επιβάλλεται η λήψη προβιοτικών μέσω της διατροφής. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, κυρίως του γαλακτικού οξέος, τα  οποία μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα (όπως στο γιαούρτι και στο γάλα) ή να ληφθούν με τη μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων, με θεαματικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της  υγείας.

Από τη μακροχρόνια κατανάλωση  οινοπνεύματος προκαλούνται επίσης ανωμαλίες στη λειτουργία του νευρικού  συστήματος με δυσμενή επίπτωση στις διανοητικές ικανότητες του ατόμου. Στην  ομαλή λειτουργία του νευρικού  συστήματος μπορούν να συμβάλουν  τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως τα λαχανικά και το συκώτι. Άλλα ευεργετικά στοιχεία είναι η βιταμίνη C και το ιχνοστοιχείο και ισχυρό  αντιοξειδωτικό σελήνιο, τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις, στις οποίες είναι  συνήθως επιρρεπείς όσοι κάνουν χρήση  εξαρτησιογόνων ουσιών. Η βιταμίνη  περιέχεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, τα  ακτινίδια, τα μήλα, τις φράουλες, τις  πιπεριές και τα αχλάδια, ενώ τροφές  πλούσιες σε σελήνιο είναι τα κρέατα και τα  θαλασσινά.

BANNER - ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Επίσης, το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος  βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος,  απομακρύνοντας τις χημικές ουσίες από το αίμα, και στην καλή απορρόφηση και δράση των βιταμινών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αβγά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν το ήπαρ και το πάγκρεας από τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ και βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Τέλος, η πυκνογενόλη, ως ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού. Από την οικογένεια των βοτάνων, το  εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου (milk thistle) βοηθάει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το ήπαρ.

Λία Λεοντίδου

Διπλωματούχος Αρωματοθεραπεύτρια
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών (Σ.Ε.Α.)

 

 

Astrologos team Από Astrologos team