Πάθος και μυστήριο

Ο Σκορπιός (24 Οκτωβρίου ως 21 Νοεμβρίου) είναι σταθερό ζώδιο του Νερού και παραδοσιακά κυβερνάται από τον πλανήτη Άρη, μετά όμως την ανακάλυψη του πλανήτη Πλούτωνα (1930) οι σύγχρονοι αστρολόγοι θεωρούν αυτόν τον πλανήτη ως κυβερνήτη του ζωδίου.

Το λουλούδι του είναι το νούφαρο (πανέμορφο από πάνω αλλά ριζωμένο στη λάσπη) και πολύτιμος λίθος του ο αλεξανδρίτης, ένας λίθος που έχει πράσινο χρώμα στις ακτίνες του ήλιου και βαθύ κόκκινο στο τεχνητό φως. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το τοπάζι είναι ο αρχικός πολύτιμος λίθος του Σκορπιού. Και το νούφαρο και ο αλεξανδρίτης υποδηλώνουν τη διττή φύση των ανθρώπων που ανήκουν στο ζώδιο αυτό: μια ωραία δημόσια ζωή και μια δεύτερη κρυφή ζωή, που στηρίζεται στο πάθος και στα επίγεια.Τα χρώματα του ζωδίου είναι το κόκκινο και το μαύρο. 

Ο Σκορπιός ταιριάζει με τον Αιγόκερο, τον Καρκίνο και τους Ιχθύς. 

Οι άνθρωποι που γεννιούνται στο ζώδιο του Σκορπιού είναι δυνατοί, ψυχροί και ταυτόχρονα ευέξαπτοι (προσέξτε το θυμό τους), ξεροκέφαλοι, παθιασμένοι, δημιουργικοί, πολυμήχανοι, έχουν μυστικά από τους άλλους και η διαίσθηση τους είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη. Είναι ηρωικοί, αλλά μπορεί να γίνουν και εκδικητικοί.  Είναι καλοί στα επαγγέλματα που αφορούν την επιβολή του νόμου, γίνονται καλοί συγγραφείς και παθιασμένοι υποστηρικτές δίκαιων σκοπών.

Διάσημοι Σκορπιοί

Διακεκριμένοι άνθρωποι που ανήκουν στο ζώδιο αυτό είναι οι: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Βολταίρος, Μαρία Αντουανέτα, Κλοντ Μονέ, Πάμπλο Πικάσο, Αύγουστος Ροντέν, Χίλαρι Κλίντον, Γκρέις Κέλι, Ντέμι Μουρ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μεγκ Ράιαν, Τζόντι Φόστερ,Αν Χάθαγουεϊ, Γουινόνα Ράιντερ, Τζούλια Ρόμπερτς, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Αλέν Ντελόν, Τζεράρντ Μπάτλερ,Ρομπέρτο Μπενίνι, Μπιλ Γκέιτς, Κώστας Καρυωτάκης,Οδυσσέας Ελύτης,Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Βαγγέλης Γερμανός, Δήμητρα Γαλάνη,  Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Αγγελάκας,Ελένη Μενεγάκη, Νατάσα Θεοδωρίδου,Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Ράντου,Δούκισσα Νομικού, Μέμος Μπεγνής, Νότης Σφακιανάκης,Γιώργος Τσαλίκης, Γλυκερία

Ο σκορπιός, όπως ο δράκος ή το φίδι, είναι δύναμη του σκότους, ακόμα και ο θάνατος στην κλασική παράδοση.

Όπως ο Οφιούχος λιώνει το σκορπιό με το πόδι του καθώς παλεύει με το ερπετό, έτσι και ο Ηρακλής σκοτώνει το ερπετό Δράκο. Προσπαθώντας να υπερνικήσουν αυτά τα άγρια θηρία και οι δύο ήρωες συμβολικά προσπαθούν να υπερνικήσουν τον θάνατο, όπως έκανε και ο Σουμέριος ήρωας Γκιλγκαμές. Ο Ηρακλής κέρδισε την αθανασία, αλλά ο Ωρίωνας, ο Οφιούχος και ο Γκιλγκαμές δεν τα κατάφεραν. Βέβαια αν ένας τρόπος για να υπερνικήσει κάποιος τον θάνατο είναι να προαχθεί σε άστρο, τότε και οι τρεις ήρωες κέρδισαν την αθανασία.

BANNER - ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Σκορπιός είναι απειλή για το φως γιατί ο ήλιος έχανε τη δύναμη του μετά την ισημερία. Αυτός ο αστερισμός έχει άστρα που δημιουργούν το σχήμα του σκορπιού, με διπλές δαγκάνες και γυριστή ουρά.

Ο αστερισμός του Σκορπιού μπορεί να συνδέεται με τον σκορπιό που έστειλε είτε ο Απόλλωνας είτε η Άρτεμη για να σκοτώσει τον Ωρίωνα. Μπορεί να αναφέρεται και στους ανθρώπους Σκορπιούς που συνάντησε ο Ωρίωνας όταν αναζητούσε την αθανασία. Λέγεται ότι ο σκορπιός τρόμαξε τον Φαέθοντα την ώρα που οδηγούσε το ηλιακό άρμα του πατέρα του, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο των αλόγων, τα οποία αφήνιασαν και παρέσυραν το άρμα πιο κοντά στη Γη, τσουρουφλίζοντας πολλές περιοχές στο πέρασμα τους πριν τσακιστούν στον ποταμό Ηριδανό (που επίσης απεικονίζεται με άστρα στον ουρανό). Και ο Ωρίωνας και ο Φαέθοντας συσχετίζονται με τον ήλιο, ο οποίος είναι πιο αδύναμος αυτή την εποχή του χρόνου. 

Πριν από πάρα πολλά χρόνια ο αστερισμός είχε μεγαλύτερο μέγεθος. Την εποχή του Καίσαρα οι δαγκάνες έγιναν μικρότερες για να δημιουργήσουν τον αστερισμό του Ζυγού. Οι Σουμέριοι έβλεπαν ένα λυχνάρι ή ένα φάρο ανάμεσα στις δαγκάνες.

Οι χριστιανοί ταύτιζαν τον αστερισμό με τον απόστολο Βαρθολομαίο και πολλές φορές τον έβλεπαν σαν το καπέλο ενός καρδινάλιου.

Οι Εβραίοι τον έβλεπαν σαν ένα φίδι με στέμμα, που είναι το έμβλημα της φυλής του Δαν. Οι Ακκαδαίοι μπορεί να το έβλεπαν σαν ένα διπλό σπαθί. Και οι Πέρσες όμως το έβλεπαν σαν σκορπιό.

Και οι Ζουλού έβλεπαν ένα σκορπιό σε αυτόν τον αστερισμό. Όπως η Ήρα αντάμειψε το υπάκουο καβούρι, το φίδι και το τέρας Άργος με τα εκατό μάτια, έτσι αντάμειψε και η Μητέρα Γη της αφρικανικής παράδοσης το μικρό σκορπιό της, Σομπατινγέλα. Τον δημιούργησε για να γίνει ο πιστός φύλακας του σπιτιού της. Κάποτε έλειπε σε ταξίδι και ο Θεός Πατέρας είδε μια γοργόνα που τον μάγεψε με την ομορφιά της. Της έκανε έρωτα κάθε μέρα στο σπίτι του όσο έλειπε η γυναίκα του και αυτή του η συμπεριφορά εκνεύρισε τόσο πολύ το Σομπατινγέλα, που τσίμπησε τον Θεό Πατέρα σε έναν από τους γλουτούς του καθώς έκανε έρωτα. Το σημείο πρήστηκε αμέσως και πονούσε ανυπόφορα, με αποτέλεσμα ο Θεός Πατέρας να ψάξει ολόγυρα για να βρει την αιτία αυτού του πόνου. Όταν ανακάλυψε ότι τον είχε τσιμπήσει ο Σομπατινγέλα, τον έλιωσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Μητέρα Γη γύρισε στο σπίτι και αναζήτησε τον πιστό της φύλακα. Συμβουλεύτηκε αμέσως τα ιερά κόκαλα, τα οποία της αποκάλυψαν ολόκληρη την ιστορία. Βρήκε ότι είχε απομείνει από το Σομπατινγέλα και το τοποθέτησε στους ουρανούς ως ανταμοιβή.

Για τους Ζουλού, οι άνθρωποι που γεννιούνται στο ζώδιο του Σκορπιού μάχονται πολλές φορές μέχρι θανάτου για το σκοπό τους. Προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του κόσμου, αλλά συχνά η συμπεριφορά τους είναι βίαιη. Είναι διαβόητοι για την εκδικητικότητά τους, μερικές φορές για αδικίες που βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τους.

Οι Πολυνήσιοι έβλεπαν τα άστρα στη γυριστή ουρά του σκορπιού σαν «το αγκίστρι του Μάουι»που χρησιμοποιούσε ο θεός για να ψαρέψει στα νησιά Τονγκαρέβα, Χαβάη και Νέα Ζηλανδία. Ορισμένοι λένε ότι το  αγκίστρι φτιάχτηκε από το γναθιαίο οστό της προγόνου του Μάουι. (Μια φορά ο Μάουι νόμιζε ότι ο ήλιος προχωρούσε στον ουρανό πολύ γρήγορα, τον έπιασε και τον χτύπησε με τη γνάθο για να ελαττώσει την ταχύτητα του). Οι Πολυνήσιοι έβλεπαν δυο από τα άστρα σαν ένα μικρό κορίτσι, την Πίρι-έρε-ούα, και το μικρό της αδελφό, που ξέφυγαν από την κακομεταχείριση των γονιών τους.

Ποιός ήρωας της μυθολογίας αντιστοχεί στο ζώδιο σου; Η απάντηση εδώ

με ποιο μύθο της αρχαιότητας συνδέεται το ζώδιο σου; Η απάντηση εδώ

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβλεπαν στο άστρο Αντάρη την Ίσιδα και άλλοι τη θεά Σελκίτ. Τόσο οι αιγυπτιακοί όσο και οι ελληνικοί ναοί ήταν προσανατολισμένοι προς την αρχαία ανατολή και δύση αυτού του άστρου τη στιγμή της εαρινής ισημερίας.  

Ορισμένοι Κινέζοι παρατηρητές θεωρούσαν αυτό τον αστερισμό μέρος του Κυανού Δράκου. Μερικοί πίστευαν ότι η κατοικία ή η αίθουσα συσκέψεων του Αυτοκράτορα και ο Αντάρης ήταν ο επικεφαλής, ενώ τα υπόλοιπα άστρα ήταν οι αυλικοί που τριγυρνούσαν εκεί γύρω. Άλλοι Κινέζοι αποκαλούσαν τον Αντάρη «το άστρο της φωτιάς» και τον Αντάρη μαζί με τα άστρα στην ουρά του σκορπιού «θείο ναό». Επίσης αντιπροσωπεύει το λαγό στο κινέζικο ωροσκόπιο. Ορισμένα άστρα αυτής της ομάδας ήταν «το άρμα του ουρανού με τα τέσσερα άλογα», που τιμούσαν οι ιππείς. Άλλοι αποκαλούσαν τα άστρα αυτά «το καλάθι με τα χερούλια», το οποίο ήταν σημαντικό για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων και ενδεικτικό της εποχής που ξεκινούσε αυτή η εργασία.  


BANNER  ΛΟΥΙΖΑ


Astrologos team Από Astrologos team